5 befektetési tipp kezdőknek

5 tőzsdei befektetési tipp

1. Ellenőrizze érzelmeit

2. Válasszon cégeket, ne részvényeket.

3. Tervezz előre pánikszerű időkre.

4. Építse fel részvénypozícióit minimális kockázattal.

5. Kerülje a túlműködést.

1. Ellenőrizze érzelmeit

“A befektetési siker nem korrelál az IQ-val … amire szüksége van, az a temperamentum, hogy ellenőrizze azokat az ösztönzéseket, amelyek más embereket is bajba sodornak a befektetés terén.” Ez Warren Buffett, a Berkshire Hathaway elnökének bölcsessége, és gyakran jegyzett befektetési zsálya és példakép a hosszú távú, piacverő, vagyonépítő hozamra törekvő befektetők számára.

Buffett olyan befektetőkre utal, akik nem a belüknek, hanem a fejüknek engedik a befektetési döntéseket. Valójában az érzelmek által kiváltott kereskedési túlaktivitás az egyik leggyakoribb módszer, amellyel a befektetők károsíthatják saját portfóliójuk hozamát.

Az összes következő tőzsdei tipp segíthet a befektetőknek a hosszú távú sikerhez szükséges temperamentum ápolásában.

2. Válasszon cégeket, ne ticker szimbólumokat

Könnyű elfelejteni, hogy a tőzsdei jegyzések ábécé levese mögött minden CNBC adás alján mászkálnak. De ne legyen a részvényszedés elvont fogalom. Ne feledje: A vállalat részvényeinek részvényvásárlása az adott vállalkozás részleges tulajdonosává válik.

Ne feledje: A vállalat részvényeinek részvényvásárlása az adott vállalkozás tulajdonosa lesz. “

A potenciális üzleti partnerek átvilágításakor elsöprő mennyiségű információval találkozik. De könnyebb a megfelelő dolgokhoz jutni, ha „üzleti vásárlói” kalapot visel. Szeretné tudni, hogyan működik ez a vállalat, helye az iparágban, versenytársai, hosszú távú kilátásai, és hogy hoz-e valami újat a már meglévő vállalkozások portfóliójában.

Kipróbálnád magad a tőzsde világában?

Foglalj ingyenes időpontot!

3. Tervezz előre a pánikszerű időkre

Valamennyi befektető néha megkísért, hogy megváltoztassa a részvényekkel fennálló kapcsolati állapotát. De a pillanatnyi hőséggel kapcsolatos döntések meghozatala a klasszikus befektetési menetrendhez vezethet: magas vétel és alacsony eladás.

Itt segít a naplóírás. (Így van, befektető: naplózás. A kamillatea kellemes tapintású, de teljesen választható.)

Írja le, mi teszi méltóvá elkötelezettségét a portfóliójában lévő minden részvény iránt, és amíg a feje tiszta, azokat a körülményeket, amelyek indokolttá teszik a szakítást. Például:

Miért vásárolok: Mondja el, mit talál vonzónak a cégben, és milyen lehetőséget lát a jövőre nézve. Mi az elvárásod? Milyen mérőszámok számítanak a legfontosabbaknak, és milyen mérföldköveket fog használni a vállalat fejlődésének megítéléséhez? Sorolja fel a lehetséges buktatókat, és jelölje meg, melyik lenne a játékváltó, és mely az ideiglenes visszaesés jele.

Mi késztetne eladásra: Néha jó okok vannak a szétválásra. Naplójának erre a részére írjon össze egy befektetési előkészítést, amely megfogalmazza, mi ösztönözné a részvények eladására. Nem a részvényárfolyamok mozgásáról beszélünk, főleg nem rövid távú, hanem a vállalkozás alapvető változásairól, amelyek befolyásolják a hosszú távú növekedési képességét. Néhány példa: A vállalat elveszíti a fő ügyfelét, a vezérigazgató utódja más irányba kezdi el irányítani az üzletet, jelentős életképes versenytárs jelenik meg, vagy befektetési téziseid nem alakulnak ki ésszerű időn belül.

Tőzsdepiacokon kereskedő hölgy

4. Fokozatosan építse fel a pozícióit

Az idő, nem az időzítés, a befektető szuperhatalma. A legsikeresebb befektetők azért vásárolnak részvényeket, mert arra számítanak, hogy éveken, sőt évtizedeken keresztül jutalomban részesülnek – részvényárfolyam-drágulás, osztalék stb. Révén. Ez azt jelenti, hogy időt szakíthat a vásárlásra is. Íme három vásárlási stratégia, amelyek csökkentik az ár ingadozások kitettségét:

Dollár-költségátlag: Ez bonyolultnak hangzik, de nem az. A dollár-költség átlagolás azt jelenti, hogy meghatározott összegű pénzt fektet be rendszeres időközönként, például hetente vagy havonta egyszer. Ez a meghatározott összeg több részvényt vásárol, amikor a részvényárfolyam csökken, és kevesebb részvényt, amikor emelkedik, de összességében kiegyenlíti az átlagosan fizetett árat. Néhány online brókercég lehetővé teszi a befektetők számára, hogy automatikus befektetési ütemtervet állítsanak össze.

Harmadrészben vásároljon: A dollárköltség átlagához hasonlóan a „harmadrészben történő vásárlás” is segít elkerülni a rögös eredmények morális megrázó élményét közvetlenül a kapun kívül. Osszuk el a befektetni kívánt összeget hárommal, majd – amint a neve is mutatja – válasszon három külön pontot a részvények vásárlásához. Ezek lehetnek rendszeres időközönként (például havonta vagy negyedévente), vagy teljesítmény vagy vállalati események alapján. Például vásárolhat részvényeket egy termék kiadása előtt, és pénzének következő harmadát játékba helyezheti, ha ez sikerrel jár, vagy a fennmaradó pénzt máshová terelheti, ha nem.

Vásárolja meg a „kosarat”: Nem tudja eldönteni, hogy egy adott iparág melyik cége lesz a hosszú távú nyertes? Vedd meg őket! Készletkosár vásárlása leveszi a nyomást az „egy” kiválasztásáról. Ha az összes elemzésben részt vesz az összes játékos, akinek a tétje van elemzésében, az azt jelenti, hogy nem fog lemaradni, ha elindul, és a nyertes nyereségét felhasználhatja a veszteségek ellensúlyozására. Ez a stratégia segít abban is, hogy meghatározza, melyik vállalat az „egyik”, így kívánt esetben megkétszerezheti pozícióját.

5. Kerülje a túlműködést

Rengeteg a részvények negyedévente egyszeri ellenőrzése – például amikor negyedéves jelentéseket kap. De nehéz nem folyamatosan figyelni az eredménytáblát. Ez ahhoz vezethet, hogy túlreagálják a rövid távú eseményeket, a részvényárfolyamra összpontosítanak a vállalat értéke helyett, és úgy érzik, hogy valamit tennie kell, amikor semmilyen intézkedés nem indokolt.

Amikor valamelyik részvénye éles ármozgást tapasztal, derítse ki, mi váltotta ki az eseményt. Az Ön részvénye a piacon bekövetkezett, nem kapcsolódó eseményre reagáló károk áldozata? Változott valami a vállalat mögöttes üzletágában? Valószínűleg befolyásolja-e hosszú távú kilátásait?

»További tőzsdei tippek: Hogyan kezdhetjük meg a tőzsdei kereskedést – és hogyan lehet túlélni

A rövid távú zaj (harsogó címsorok, ideiglenes ár ingadozások) ritkán releváns annak szempontjából, hogy egy jól megválasztott vállalat hogyan teljesít hosszú távon. A befektetők valóban reagálnak a zajra. Itt szolgálhat ez a nyugodtabb időkből származó racionális hang – az Ön befektetési naplója – útmutatásként a részvényekbe történő befektetéssel járó elkerülhetetlen hullámvölgyek idején történő kitűzéséhez.

Kövess minket Facebookon is!

Comments are closed.