HSBC, Santander: osztalékok újraindításról

Az európai bankok hetek óta mondják a szabályozóknak, hogy elég erősek ahhoz, hogy újra osztalékot fizessenek.

 Most legalább néhánynak van rá bizonyítéka.

A kontinens két legnagyobb bankja, a HSBC (LON: HSBA) és a Santander (MC: SAN) egyaránt a vártnál jobb eredményt ért el a harmadik negyedévben, és mindkettő viszonylag szerény tartalékot tartalmazott az esetleges hitelveszteségekre a meglepően erős tőkemutatókkal szemben.

Ugyanakkor mindketten fokozták kampányaikat a részvényesek visszatérésének újraindítása érdekében

Ezeket a szabályozók az év elején betiltották, attól tartva, hogy a rossz hitelek hulláma a bankszektort ismét az adófizetők által finanszírozott mentőeszközök függőjévé teheti a túlélés érdekében.

Euro currency

A Santander agresszívabban nyomja:

már kérte részvényeseitől, hogy hagyják jóvá az idei évre szóló 10 centes osztalékot, igaz, további részvények formájában, valamint a következő évben fizetendő újabb 10c készpénz osztalékot. A részvényesek jóváhagyása, akik a jelenlegi körülmények között aligha lesznek vakok a bank mérlegének kockázatára, vitathatatlanul megingathatják az Európai Központi Bankot, hogy engedje a kifizetést.

Ingyenes oktatás

Érdekelnek a gazdaság változásai?

A HSBC körültekintőbb volt:

kijelentette, hogy „konzervatív osztalékot kíván fizetni, ha a körülmények megengedik” 2020-ra, de hozzátette, hogy a döntés attól függ, hogyan néz ki a gazdaság a jövő év elején, és mindenesetre „a szabályozás konzultációra szorul”.

Délután 6: 30-kor (1030 GMT) a Santander-részvény 3,7% -kal emelkedett, korábban hat hetes csúcsot ért el.

Ameddig HSBC részvény 6,5% -kal emelkedett két és fél hónapban.

 A HSBC most 20% -kal emelkedett a szeptemberben elért többéves mélypontról.

Nagyrészt ennek köszönhető az ázsiai kintlévőség, ahol a gazdaság gyorsabban fellendült a járványból, mint bárhol másutt, és ahol a növekedés és a kamatlábak magasabbak.

A HSBC ázsiai üzletága 3,2 milliárd dolláros adózás előtti nyereséget hozott a negyedévben, ami meghaladja a csoport összesített jelentését.

Ez azt sugallja, hogy a világ többi részén végzett tevékenysége pénzveszteséget szenvedett.

A HSBC azzal válaszolt, hogy a költségcsökkentés felgyorsításának módját keresi az Egyesült Államokban és Franciaországban.

Két olyan területen, amelyek hosszú távon alulteljesítők.

De az osztalékfizetés folytatásának optikáját bonyolítja az a tény, hogy nyereségét olyan messze keresi, amelynek a szabályozói Londonban ülnek.

Ezt a problémát osztja Santander is: a nyereség messze van, Brazíliában, Mexikóban és az Egyesült Államokban.

A madridi felügyelet ezzel szemben szárnyaló munkanélküliség és üzleti bezárások, rendkívüli állapot és egyre több kijárási tilalom veszi körül.

A szükséges ugrás még ennél is nagyobb, mivel a gazdaság egyértelműen visszaesik Európában: a világjárvány ebben a hitelciklusban még nem futott.

HSBC-Santander — Central European Bank

Mégis, a számok tiszteletet követelnek:

Santander szerint az év elején moratórium hatálya alá eső kölcsönöknek csak 2% -a romlott.

Az elsődleges alapvető tőke aránya, amely a pénzügyi erő egyik kulcsfontosságú mércéje, 11,98% -ra emelkedett, közel a céltartomány csúcsához (a HSBC-k még lenyűgözőbbek, a harmadik negyedév végén 15,6% -ra emelkedtek), a céltartalékok csökkentek.

Az az érv, miszerint az osztalékfizetési tilalom befektethetetlenné teszi a befektethető vállalatokat, bizonyos értékekkel bír egy ilyen háttér előtt.

Az ilyen politikából fakadó negativitás azt kockáztatja, hogy saját valóságot teremtsen.

A szabályozók azzal érveltek a világjárvány kitörése óta, hogy a bankszektor sokkal jobb állapotban van, mint 12 évvel ezelőtt volt.

Talán itt az ideje, hogy figyelembe vegyék saját tanácsaikat.

Ha tetszett a cikkünk akkor kövess minket Facebookon: www.facebook.com/andormentor

Comments are closed.