Shell: Kagylóhéjnyi gázolaj

Jövőbeni kilátások a Shellre:

Amikor a holland királyi Shell (LON: RDSa) az év elején a második világháború óta először csökkentette osztalékát, akkor a lépés rendkívül szimbolikusnak tűnt – annak tudomásul vétele, hogy a Covid-19 járvány megváltoztatta a Big Oil kilátásait nemcsak a jelenlegi ciklusra, de örökké.

De haladjunk előre hat hónapot, és – íme, és íme! – Nyugat-Európa legnagyobb kőolaj- és földgázipari főnöke ismét rákapcsol az osztalékával, a következő években ígéretek vannak még.

A kifizetést 4% -kal 16,65 centre emelték a negyedévre, és Ben van Beurden vezérigazgató további növekedést ígért a jövőben.

A Bloomberg TV-vel beszélgetve van Beurden a sikeres „visszaállítás” bizonyítékaként emlegette a lépést, amelynek eredményeként a vállalat 25 milliárd dollárról 19 milliárd dollárra csökkentette a tőkekiadási költségvetést, és hasonló agresszióval visszafizetette a működési költségeket.

A költségek alacsonyabb szintre állításával van Beurden azzal érvelt, hogy a társaság továbbra is magasabb osztalékot fizethet és csökkentheti a nettó adósságot, amely a második negyedévben megugrott.

A szeptemberig tartó három hónapban a nettó adósság 73,5 milliárd dollárra esett vissza, míg az adósságot a saját tőkéhez viszonyítva a 32,2% -ról 31,4% -ra csökkent.

A társaság úgy gondolja, hogy a mintegy 65 milliárd dolláros nettó adósságszint arányos az AA adósság besorolásával.

Ez lehetővé tenné számára, hogy belátható időn belül mélyponton vegyen fel hitelt, ezért egyértelműen fontos az ilyen szintű előrelépés bizonyítéka.

petrol tanks

De vajon fenntartható-e?

 Két érv arra utal, hogy a vállalat továbbra is meg van győződve a cseppfolyósított földgáz jövőjéről, ahol a világ egyik meghatározó szereplője, és amely szerinte 3–4% -kal növekszik.

A másik az a haladás, amelyet az elért folyamatok átirányításával az európai és más lassan növekvő régiók finomítói részlegein kívülre fejlesztettek.

Van Beurden elmondta, hogy az általa őrzött maroknyi finomító teljesen integrálódik életképesebb termékcsaládokba, mint például a bioüzemanyagok és a petrolkémia piacába.ű

Ingyenes oktatás

jelentkezz ingyenes próbaoktatásra

Az optimizmus másik oka az OPEC és szövetségeseinek egyelőre egyértelmű elhatározása, hogy megkockáztatják a tavaszi megismétlődést.

Noha még nem erősítette meg ezt a lépést, a közegészségügyi intézkedések legutóbbi szigorítása Németországban, Franciaországban és Európa többi részének nagy részében biztosra veszi, hogy a termelés napi 2 millió hordós növekedése várható, amelyet a jövőre visszalöknek, támogatva a nyersolaj árát.

Végül, de nem utolsósorban – nemcsak a Shell hajt végre ilyen lépéseket.

Az Equinor, a norvég állam által ellenőrzött „őrnagy”, amely egyáltalán nem hiszi a kapitalista gépet, amely a rövid távú hozamok maximalizálására törekszik, azt is közölte, hogy csütörtökön megemeli osztalékokat, annak ellenére, hogy csökken a negyedéves profit.

Shell benzinkút

Ennek ellenére nehéz megszabadulni attól a gyanútól, hogy a lépés elkeseredettséggel teli.

Az üzemanyag-értékesítés rekordnyereségét a nyersolaj tavaszi kivételes gyengesége okozta, és ezt nehéz lesz megismételni.

Ráadásul a globális üzemanyag-kereslet továbbra is 15% -kal alacsonyabb az egy évvel korábbinál (a BP szerint (NYSE: BP)), és a globális kereslet csúcspontja jóval korábban várható, mint a pandémiát megelőzően volt. Még a gáz is egyre nehezebben versenyezhet a megújuló energiákkal az energiatérben, mivel a technológiai fejlesztések csökkentik jelenlegi árelőnyét.

A Shell kiesése az osztalékbefektetőkkel szemben a harmadik negyedévben brutális volt, és a részvény az idén még mindig 60% -kal csökken a csütörtöki 2% -os visszaesés ellenére.

Új szinten az osztalékhozam implicit 4,74%. Ez még mindig jóval alatta van, ahol előzőleg Covid volt, de legalább olyan szintre támaszkodott, amelyet az intézményi befektetők jó belépési pontnak tekinthettek – ha képesek lesznek megbocsátani Van Beurdennek a korábbi vérengzésért.

Ha tetszett a cikkünk és szeretnél megtanulni tőzsdézni lépj velünk kapcsolatba Facebook oldalunkon: www.facebook.com/andormentor

Comments are closed.