Veszteség kezelése és típusai a tőzsdén

Ez elkerülhetetlen:

Ha részvényekbe fektet be valaki, akkor valamikor nagy valószínűséggel pénzt fog veszíteni.

Előfordul, hogy a veszteség azonnali és egyértelmű, mint például abban az esetben, ha a magasabb áron vásárolt részvények zuhantak.

Más esetekben a veszteségei nem annyira nyilvánvalóak, mert finomabbak és hosszabb ideig zajlanak le.

A tőzsdén jelentkező veszteségek különböző formákban fordulnak elő, és az ilyen típusú veszteségek mindegyike fájdalmas lehet, de a megfelelő gondolkodásmóddal és a helyzetből való tanulási hajlandósággal enyhítheti a veszteségeket.

Tőkeveszteség

A veszteségnek ez a formája a legegyszerűbb és talán legfájdalmasabb:

Veszel egy részvényt, majd figyeled az ár csökkenését és lefelé tartását.

Egy bizonyos ponton úgy döntesz, hogy megszünteted a fájdalmat és eladod.

Ezt a fajta veszteséget tőkeveszteségnek nevezzük, mert az ár, amelyen egy befektetett papírt értékesített, alacsonyabb volt, mint annak megvásárlásának költsége.

Tőkeveszteséggel kompenzálhatja a tőkejövedelem néven ismert, tőkeinstrumentum eladásából származó adót.

A tőkeveszteség (vagy nyereség) rövid távúnak minősül, ha egy évig vagy annál rövidebb ideig birtokoltad a papírt.

Ha a papír egy évnél hosszabb ideig volt a tulajdonában, a veszteség hosszú távúnak tekinthető.

Ingyenes oktatás

VEgyél részt ingyenes próbaoktatáson

Esélyvesztés

A veszteség egy másik típusa némileg kevésbé fájdalmas és nehezebb számszerűsíteni, de mégis nagyon is valóságos.

Például vásárolhatott 10 000 USD forró növekedésű részvényt, és egy évvel később, némi hullámvölgy után, a részvény nagyon közel áll ahhoz, amit fizetett érte.

Kísértésbe eshet, ha azt mondja magának: “Nos, legalább nem vesztettem el semmit.”

De ez nem igaz. 10 000 dollárt kötött le egy évre, és nem kapott semmit cserébe. Ha másutt helyezte el a pénzét, például helyette egy betéti igazolásban (CD), akkor ugyanabban az évben legalább egy kis kamatot keresett volna. Ezt nevezik alternatív veszteségnek vagy alternatív költségnek.

Minden részvényvásárlás egy alacsonyabb kockázatú befektetés mérésével kezdődik, például egy amerikai kincstárjegy.

Kérdezd meg magadtól, hogy megéri-e az adott részvény megvásárlásával járó potenciális nyereség a további kockázatot?

Amikor egy részvény sehová sem megy, vagy nem is felel meg a kötvény alacsonyabb kockázatú hozamának, akkor lehetőségvesztést tapasztalt – annak esélyét, hogy több pénzt keressen azzal, ha más befektetésbe helyezi a pénzét.

Alapvetően kompromisszum, amely miatt elveszítette a másik lehetőséget.

Pénz veszteség

Elmaradt profitveszteség

Ez a fajta veszteség akkor jelenik meg, ha egy részvénynél jelentős feltöltődést figyel, majd visszaesik, ami könnyen változékonyabb részvényekkel történhet meg.

Nem sok embernek sikerül észrevennie a piac tetejét vagy alját, vagy egy-egy részvényt.

Úgy érezheti, hogy a megszerzett pénz elveszett pénz – olyan pénz, amelyet akkor szerzett volna, ha éppen a tetején értékesítené.

Sok befektető szorosan ül, és reméli, hogy a részvények helyreállnak és visszanyerik a magas szintet, de ez soha nem fordulhat elő.

Ha mégis megtörténik, egyes befektetők kísértésbe eshetnek, hogy újra megtartsák maguknak, még nagyobb profit reményében, csak hogy a részvények újabb visszavonulását láthatják.

A legjobb gyógymód az ilyen típusú veszteségre az, ha van egy kilépési stratégia – és elégedettnek kell lennie az ésszerű nyereséggel.

Ne próbáljon minden fillért kivenni a részvényből a piac időzítésével. Megkockáztatja a visszavonulás és az elmaradt profitveszteség lehetőségét.

Veszteségek a tőzsdén

Papírveszteség

Mondhatja magának, hogy „ha nem adok el, akkor nem vesztettem el semmit”, vagy „a veszteséged csak papírveszteség”.

Bár ez csak papíron és nem a zsebében (egyelőre) veszteség, a valóság az, hogy ha egy részvénybe történő befektetése jelentős ütést ért el, akkor el kell döntenie, mit tegyen ez ellen.

Ha úgy gondolja, hogy a vállalat hosszú távú kilátásai továbbra is jók, és Ön értékpapír-befektető, jó alkalom lehet arra, hogy növelje a részesedését. Másrészt a papírveszteség lehetőség veszteséggé válik, ha a részvény továbbra is alulteljesít.

Hogyan kezeljük a veszteségeket

Senki sem akar semmiféle veszteséget elszenvedni. Nem szabad azonban engednie, hogy egója akadályozza a helyes döntést, amikor ez megtörténik. A legjobb módszer gyakran az, hogy csökkenti a veszteségeit, és továbblép a következő kereskedésre.

Miután veszteséget szenvedett a piacon, fordítsa azt tanulási tapasztalattá, amely elősegítheti a továbblépést.

Hogyan állítsuk meg a domino effektust

Elemezze a döntéseit: Tekintse át új szemmel a döntéseit, miután eltelt egy idő. Mit tettél volna utólag másképp és miért? Ha másképp cselekedtél volna, kevesebbet veszítene, esetleg egyáltalán nem veszítene? Ezekre a kérdésekre adott válasz segíthet elkerülni kétszer ugyanazt a hibát.

Szerezd meg azt, amit elvesztettél: Húzza meg egy ideig a pénzügyi övét, ha szükséges, és ha a veszteség elég kicsi, akkor egy kis fegyelemmel megtérülhet. Szerezze vissza ezt a pénzt, majd próbálja újra, szem előtt tartva azokat a dolgokat, amelyeket megtanult a következő alkalommal, amikor a piac megrendül.

• Ne hagyja, hogy a veszteségek határozzák meg: Tartsa a veszteséget összefüggésben, és ne vegye személyesen. Emlékeztesd magad, hogy sok más ember odakint olyan találatot kapott, mint te – talán még jobban, mint te. A veszteség nem határoz meg téged, de jobb befektetővé tehet, ha helyesen kezeled.

Ha tetszett a cikkünk lépj velünk kapcsolatba vagy iratkozz fel Facebook oldalunkra: www.facebook.com/andormentor

Comments are closed.